Over Ons

De Groote Wei

Foto door Martine Siemens

De Groote Wei is de naam van de boerderij waar de familie Horstink ruim 100 jaar geleden is komen wonen. Hendrik en Sophie zijn gestart met een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen, moestuin en natuurlijk een boomgaard.

De plannen voor Proeflokaal en Ciderij De Groote Wei zijn allemaal begonnen tijdens het afstudeer project van Sophie. Ik (Sophie) wilde graag mijn eigen draai aan het familie bedrijf waar het ruim 100 jaar geleden begon….  Op de Groote Wei waar de Appel en Vink elkaar ontmoeten.

De Groote Wei is de naam van de boerderij waar de familie Horstink ruim 100 jaar geleden is komen wonen. Hendrik en Sophie zijn gestart met een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen, moestuin en natuurlijk een boomgaard.  Het zat Hendrik niet mee, enkele jaren na hun komst op de Groote Wei werd hij weduwnaar met 2 heel jonge kinderen. Tot overmaat van ramp brandde de boerderij, na een blikseminslag, geheel af. De huidige boerderij werd in 1934 herbouwd.

Mijn opa Jan en oma Willemien – of ook wel oma Appeltje genoemd –  hebben ervoor gekozen om in de jaren ’70 de koeien te verkopen en maakte als een van de weinigen in de Achterhoek, de stap naar specialisatie in de fruitteelt. De hoogstambomen hadden inmiddels plaatsgemaakt voor laagstam. Door ruilverkaveling kwam de boomgaard rondom de boerderij te liggen. In de kapschuur werden koelcellen gebouwd.

Inmiddels runnen mijn ouders Tom en Monique nu samen met mijn broer Gijs het fruitbedrijf met een boerderijwinkel. Het fruitteeltbedrijf is gegroeid naar pakweg 16 hectare. In de boerderijwinkel is behalve fruit uit eigen boomgaard, een ruim assortiment groente, fruit en Achterhoekse streekproducten te koop. In de koelschuur wordt naast het eigen fruit ook voor derden gekoeld.

Er is veel veranderd in drie generaties Horstink op de Groote Wei, wat blijft is de gedrevenheid om een mooi product te telen!

En nu sinds 2022 komt er een nieuw product op de Groote Wei; CIDER! Met prachtig zicht over de boomgaard kan je heerlijk genieten van een lekker stuk huisgemaakt appelgebak of natuurlijk diverse heerlijke ciders! Lees hier meer over de ciders van de Groote Wei.

Tijdens een mooie herfst eind jaren ’60  bedachten Jan en Willemien de appels vanuit huis te verkopen. Tussen de boerderij en de schuur, gewoon in de buitenlucht lukte dat wonderwel. Zo begon Willemien met de huisverkoop van fruit achter op de deel. Openingstijden kenden ze niet, het hele gezin sprong bij als dat nodig was.

Foto's van vroeger

Uit de oude doos

Tom, Monique & Gijs Horstink

Fruitbedrijf Horstink

Op het ca. 16 hectare grote fruitteeltbedrijf telen we hoofdzakelijk appels en peren. Daarnaast telen we voor de verkoop in onze boerderijwinkel en voor de onze regionale klanten aardbeien, pruimen en kersen.

In onze sfeervolle boerderijwinkel vind je een compleet assortiment groente, fruit en streekproducten. Kwaliteit staat bij ons voorop. Naast appels en peren uit eigen teelt, varieert ons assortiment per seizoen: van asperges tot zuurkool, van aardbeien tot sinaasappels. Altijd vers en lekker! De lekkerste streekproducten uit de Achterhoek met als topper ons zelfgeperste appelsap.

Enkele productgroepen die je in onze boerderijwinkel kunt vinden naast groente en fruit, verse zuivel, boerenkaas, verse noten, diverse bieren en Achterhoekse wijn.

We helpen je graag, maar je kunt ook zelf het winkelmandje vullen. Vaak is er wel iets te proeven, zodat je weet wat je koopt. Voor meer info kijk op de website van Fruitbedrijf Horstink.