Over Ons

De Groote Wei

Foto door Martine Siemens

De Groote Wei is de naam van de boerderij waar de familie Horstink ruim 100 jaar geleden is komen wonen. Hendrik en Sophie zijn gestart met een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen, moestuin en natuurlijk een boomgaard.

De plannen voor Ciderij De Groote Wei zijn allemaal begonnen tijdens het afstudeer project van Sophie. Sophie wilde graag mijn eigen draai aan het familie bedrijf waar het ruim 100 jaar geleden begon….  Op de Groote Wei waar de Appel en Vink elkaar ontmoeten.

De Groote Wei, de boerderij waar de familie Horstink meer dan een eeuw geleden haar intrek nam, begon als een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen, een moestuin en natuurlijk een boomgaard. Ondanks tegenslagen, zoals het verlies van Hendriks vrouw en een verwoestende boerderijbrand, werd de huidige boerderij in 1934 herbouwd.

In de jaren ’70 besloten Sophie’s grootouders, Jan en Willemien, ook bekend als oma Appeltje, om zich te specialiseren in de fruitteelt. Ze verkochten de koeien en maakten de overstap naar laagstamfruitbomen, terwijl de boomgaard na ruilverkaveling rond de boerderij kwam te liggen. Opa en oma bouwden koelcellen in de kapschuur, en in de jaren die volgden, groeide het fruitbedrijf onder leiding van Sophie’s ouders Tom en Monique, samen met haar broer Gijs, naar ongeveer 16 hectare.

Vandaag de dag runt het gezin een bloeiende boerderijwinkel met een gevarieerd aanbod van eigen fruit, groenten en streekproducten uit de Achterhoek. Na vier generaties is de gedrevenheid om hoogwaardige producten te telen onveranderd gebleven.

Sinds 2022 is er een nieuw product op de Groote Wei: CIDER! Na een jaar stage gelopen te hebben bij de mannen van Iessel cider maken wij nu geheel zelf cider van eigen oogst. In de RVS tanks wordt nu ruim 5.000 liter cider gemaakt in de oude koelcel. Van bloesem tot consumptie blijft het gehele proces op eigen erf. Kom dus eens gezellig langs op de Groote Wei en beleef het proces van cidermaken. Geniet met een prachtig uitzicht over de boomgaard van verschillende heerlijke ciders. Ontdek hier meer over de ciders van De Groote Wei.

Foto's van vroeger

Uit de oude doos

Tom, Monique & Gijs Horstink

Fruitbedrijf Horstink

Op het ca. 16 hectare grote fruitteeltbedrijf telen we hoofdzakelijk appels en peren. Daarnaast telen we voor de verkoop in onze boerderijwinkel en voor de onze regionale klanten aardbeien, pruimen en kersen.

In onze sfeervolle boerderijwinkel vind je een compleet assortiment groente, fruit en streekproducten. Kwaliteit staat bij ons voorop. Naast appels en peren uit eigen teelt, varieert ons assortiment per seizoen: van asperges tot zuurkool, van aardbeien tot sinaasappels. Altijd vers en lekker! De lekkerste streekproducten uit de Achterhoek met als topper ons zelfgeperste appelsap.

Enkele productgroepen die je in onze boerderijwinkel kunt vinden naast groente en fruit, verse zuivel, boerenkaas, verse noten, diverse bieren en Achterhoekse wijn.

We helpen je graag, maar je kunt ook zelf het winkelmandje vullen. Vaak is er wel iets te proeven, zodat je weet wat je koopt. Voor meer info kijk op de website van Fruitbedrijf Horstink.